Er zijn 2 belangrijke kleedstijlen te onderscheiden in de modewereld voor mannen. Beide hebben een grote invloed op ons kleedgedrag. Door een verschillende aanpak zorgen zij ervoor dat een pak gedragen op de ene manier er behoorlijk anders uitziet dan op de andere manier.

Verschil in kledingstijl

We zien aan de ene kant de klassieke manier van de Britse Gentleman. De Engelse cultuur staat in veel opzichten vol van tradities en etiquette, zo ook de kledingstijl. Bij Engeland denk je al snel aan orde en netheid, opgeruimde straten waar niet getoeterd wordt en men niet voordringt. Of het nu gaat om het koningshuis, butlers, thee drinken, een bezoekje aan een theater, paardenrennen, tennis of cricket.

Daarnaast zien we de nonchalance van de Italiaanse Sprezzatura. In een land waarin gebouwen van duizenden jaren geleden nog overeind staan nemen ze het wat dat betreft wat minder nauw met tradities. Italianen hebben een naam hoog te houden op het gebied van design; of het nu gaat om meubels, auto’s, tassen of kleding. Het lukt de Italianen altijd wel om een bepaalde flair en passie ergens aan te voegen.

Natuurlijk spelen meer factoren een rol dan alleen maar tradities. Omdat Italië over het algemeen een zachter klimaat heeft dan Engeland worden daar ook andere stoffen gedragen; tweed en flanel zal je in Italië niet zo snel tegen komen, daar zal je dan weer eerder linnen tegenkomen. Ook zal een Italiaan veel sneller kiezen voor een jasje zonder voering of binnenwerk.

 

Wat betekent sprezzatura?

Het woord Sprezzatura bestaat eigenlijk niet eens echt en heeft dan ook geen letterlijke vertaling. Sprezzatura is een Italiaans begrip uit de renaissance en in het Nederlands omschreven kan worden als “bestudeerde nonchalance”, “moeiteloze gratie” of “de schijn van moeiteloosheid”. Het woord verwijst naar een houding – zowel letterlijk als figuurlijk – die aangeeft dat je niet tot het gewone volk behoort, maar deel uitmaakt van een elite die weet hoe het hoort.

Het begrip werd vooral verspreid door het boek Il cortegiano (De hoveling) van Baldassare Castiglione, dat werd gepubliceerd in 1528 in Venetië. De Sprezzatura die hij aanraadde, moest laten zien dat alles wat men zei of deed zonder enige moeite en vrijwel zonder nadenken geschiedde, maar hij gaf toe dat het een spontaniteit was die moest worden ingestudeerd, een kunst die een kunst verbergt. Een bepaalde vorm van achteloosheid is de belangrijkste boodschap. Achteloosheid betekent hierbij niet dat je laconiek bent, maar wordt juist gezien als teken van goede technische beheersing, alsof het lijkt dat hetgeen dat je doet geen moeite kost.

Op basis van doorleefde kennis, ervaring en technieken die iemand zichzelf eigen heeft gemaakt, kan hij zich die achteloosheid veroorloven. Dat maakt Sprezzatura niet tot een toneelstukje dat gespeeld moet worden, want dan bestaat het gevaar dat het er gekunsteld uit gaan zien. Eigenlijk is Sprezzatura meer een levensstijl, die wordt gekenmerkt door zelfvertrouwen zonder arrogant te zijn. Door het maken van doordachte keuzes zullen deze eerder stijlvol zijn en zal je in ieder geval niet van je stuk worden gebracht als men hier vragen bij stelt. Het kleden volgens de Sprezzatura opvattingen zal in een aantal gevallen namelijk afwijken van de traditionele norm en daarmee kunnen rekenen op commentaar. Als je het niet erg vindt om op te vallen en reacties kan pareren met zelfvertrouwen en drukke Italiaanse gebaren dan past Sprezzatura goed bij jou. Sprezzatura wordt gekenmerkt door een bepaalde nonchalance, maar dat betekent niet dat je alle foutjes kan wegwuiven onder deze noemer. Het gaat om flair, niet om slordigheden; vrijwel alles is doordacht.

 

Sprezzatura in de praktijk

Zorg voor een goede balans tussen zelfvertrouwen en bescheidenheid; laat het niet ontaarden in arrogantie. Ga niet lopen pochen met een bepaalde kennis, dat zal irritatie en dus vervelende reactie kunnen opwekken. Het laten zien van jouw kwaliteiten doe je met enige bescheidenheid, maar met flair en zelfvertrouwen. Mensen met dezelfde kwaliteiten zullen dit sneller herkennen en waarderen, bij anderen zal je wat meer het hof moeten maken om in de gratie te vallen.

Sommige mannen hebben Sprezzatura als kleedstijl tot een kunst verheven, maar dat is niet de reden dat ik bepaalde kunstvormen als voorbeeld wil aanhalen. Als je luistert naar een goed gecomponeerd muziekstuk, een goed boek leest of een schilderij in een prachtige compositie bekijkt dan weten de meeste mensen dit wel te waarderen, los van de discussie of het je smaak is. Waar het voor de liefhebber of leek vooral over zal komen als iets prachtigs zal een componist, schrijver of kunstenaar het stuk vooral ook beoordelen op hoeveel werk het is geweest om zoiets tot stand te brengen.

Waarschijnlijk een van de meest invloedrijke vertalers van Sprezzatura is Mr. Agnelli geweest van Fiat. Zowel tijdens zijn werk als in zijn vrije tijd had hij een bepaalde nonchalante manier van kleden, met elementen zoals die nog niet eerder gezien waren. Zo had hij een behoorlijke vreemde en opvallende manier om zijn horloge te dragen; over het manchet van zijn overhemd (lekker praktisch…). Ook had hij de gewoonte om vrijetijdsschoenen onder zijn pak te dragen en droeg hij de knoopjes van zijn button-down kraag los.

Zoals gezegd is Sprezzatura meer dan alleen een kledingstijl. In het eeuwenoude boek stonden al allerlei tips voor het dagelijkse leven, bijvoorbeeld hoe je elkaar het hof kan maken. Net als toen moet dit bijvoorbeeld niet plaatsvinden met ingestuurde slechte openingszinnen, maar starten met een bepaalde achteloosheid. De beste gesprekken vinden vaak plaats als er geen druk is, spontaniteit bevat en het doel niet voorop staat.

 

De basisregels

Zorg ervoor dat alles doet wat binnen je comfortzone ligt. Als je je er niet comfortabel bij voelt zal dit ook zo overkomen en schiet je je doel voorbij. Blijf bij jezelf en overdrijf het niet, nonchalance is key. Als je een stapje wil gaan zetten in de wereld van de Sprezzatura is hier een aantal basisregels voor een geslaagde kleedstijl:

 

 • Kleding ziet er niet gloednieuw of extreem duur uit, eerder een beetje afgedragen maar toch goed op maat gemaakt. Het geheim van een succesvolle Sprezzatura-outfit is verassing, ogenschijnlijke nonchalance en subtiliteit in details gecombineerd met luxe materialen en een perfecte pasvorm.
 • Maak gebruik van ingetogen kleuren in een verfijnd kleurenpallet, zodat deze onderling handig te combineren zijn; Het traditionele grijs en blauw, maar ook beige en aardetinten als bruin en groen zijn prima keuzes. Hou het rustig en stijlvol, schreeuwerige kleuren worden niet gedragen.
 • Waar wij als Nederlanders gewoon zijn gestopt met het dragen van een das bij een zakelijke outfit, komen de Italianen daar beter mee weg omdat het doordacht is gebeurd. Zonder das kan prima, maar hij kan juist een welkome toevoeging zijn om je outfit compleet te maken. Bovendien hoeft een das helemaal niet stijf te zijn, als je hem op de juiste manier draagt. Dit kan op een speelse manier, die niet symmetrisch is. Kies daarom eens voor een Prince Albert knoop en laat de keurige dubbele Windsor voor wat het is. Daarbij mag er een mooie plooi onder de knoop zichtbaar zijn, wordt het lusje aan de achterkant niet gebruikt, is het smalle gedeelte zichtbaar naast het brede zwaard en mag deze zelfs een paar centimeter langer zijn.
 • Een pochet is altijd een welkome toevoeging, mits goed afgestemd op je outfit en het moment. Over het algemeen geldt dat deze niet te netjes gedragen moet worden. Nonchalant gevouwen met de open kant naar boven of enigszins gepropt in je borstzak mag.
 • Zorg voor een stijlvol horloge en combineer deze met een simpel armbandje.
 • Zon of niet, een zonnebril is een standaard accessoire. Kies bij twijfel altijd voor een Aviator.
 • Bij een pak kan een grote, flamboyante sjaal worden gedragen.
 • Als je al een riem draagt dan hoeft deze niet keurig netjes in het midden te zitten.
 • Natuurlijk is dit afhankelijk van het weer, maar sokken zijn echt niet nodig. Als het te koud aan je enkels wordt zorg er dan voor dat je een mooie kniekous draagt.
 • Mits goed gesneden, kan een double-breasted jasje prima open worden gedragen.
 • De bovenste gesp van je double monks hoeft perse vast. Loafers zijn altijd een goede keuze.
 • In tegenstelling tot wat er altijd geroepen wordt kan je de opgestikte zakken van je informele jasje prima gebruiken om je handen warm te houden.
 • Een extra knoopje van je overhemd openen kan voor een minder stijf voorkomen zorgen. Zonder welk soort onder-shirt dan ook!
 • De manchetten van je overhemd kan je dubbel vouwen, zodat er een randje over de mouw van je jasje kan worden geslagen.

Bel of Whatsapp mij

next-generation-retail-woordmerk-wit

Stuur mij een e-mail

Confidental Infomation