Met het vervagen van de etiquette regels in het algemeen lijken we ook steeds meer moeite te hebben ons gepast te kleden voor de juiste gelegenheid. Waar we een verschuiving in de zakelijke omgeving zien naar informelere kleding, intrede van sport-invloeden in de mode en het idee dat het vooral het belangrijkste is dat we ons vooral “lekker moeten voelen” in onze kleding, kan het in heel veel gevallen juist belangrijk zijn je goed te kleden. Het draagt bij aan je zelfvertrouwen en de indruk die je wil achterlaten als persoon of volledige organisatie.

Daarom een kleine uiteenzetting van de meest geldende kledingvoorschriften voor het openbaar en de daar bij horende traditionele opvattingen, startend met de meest informele.

Casual

De meest gemaakte fout is dat bij het woord casual wordt gedacht dat alles is toegestaan. Natuurlijk betekent dit dat een pak niet verwacht wordt, maar zorg er in ieder geval voor dat je nog verzorgde kleding draagt die niet versleten of vaal is. Voor de liefhebbers is een pak vanzelfsprekend toegestaan, alleen mag in het geval van casual de das worden weggelaten en kan, afhankelijk van het seizoen, worden gekozen voor stoffen met een informeler karakter als tweed, linnen of katoen.

In een enkel geval kan zelfs worden gekozen voor een spijkerbroek. Zorg er wel voor dat het er een is zonder wassing en combineer hem met het juiste overhemd en een jasje. In de meeste gevallen kan echter beter worden gekozen voor een mooie katoenen chino, of in het najaar voor een rib of flanel.

Wanneer je geen overhemd wil dragen is een nette polo of een fijn gebreide trui een goed alternatief, zorg er wel voor dat deze qua kleur en stijl aansluit bij het jasje dat gedragen wordt. Blote armen kunnen ook bij deze dresscode niet, dus zorg ervoor dat je een polo of overhemd met lange mouwen draagt als je ervoor kiest om je jasje weg te laten. Omdat er geen das gedragen wordt kan een overhemd eventueel een button-down kraag hebben en is de stof niet van een te glad weefsel gemaakt. Manchetknopen passen niet bij deze kledingstijl, dus de manchetten zijn enkel.

Het type jasje dat je draagt mag een sportief uiterlijk hebben; grovere weefsels, stoffen mogen een lichte kreuk hebben, opgestikte zakken en ongevoerde jasjes kunnen daarom een goede keuze zijn. Ook de eventuele overjas mag een wat informeler karakter hebben, wat iets heel anders is dan sportief! Er is een middenweg tussen een klassieke mantel en een ski-jack….

Zorg ervoor dat de schoenen aansluiten bij de stijl van de kleding; geen zwarte schoenen of glad leer. Over het algemeen is een bruin suède schoen daarom bijvoorbeeld een goede keuze. Al bestaan er nog zoveel mooie exemplaren, een sportschoen mag op andere momenten worden gedragen. De zolen zijn over het algemeen van leer en niet te grof.

Samenvattend;

Do’s

  • Broek is een chino, rib of flanel en bij uitzondering een nette jeans.
  • Bruine schoenen met een informeler karakter, met bijpassende riem.
  • Een getailleerd overhemd, poloshirt of fijngebreide trui.
  • Een informeel pak van linnen, katoen of tweed.

Dont’s

  • Gladde stoffen
  • Nette schoenen in glad (zwart) leer, sportschoenen of slippers.
  • Accessoires als een strik, stropdas, bretels, manchetknopen of pochet.
  • Sportieve kleding als een joggingbroek, T-shirt, sweater, logo.
  • Korte broeken of broeken met zijzakken.

Bel of Whatsapp mij

next-generation-retail-woordmerk-wit

Stuur mij een e-mail

Confidental Infomation