Pakken zijn in vrijwel alle kleuren te vinden. Grijs en blauw zijn de meest voorkomende en algemeen geaccepteerde kleuren binnen het bedrijfsleven. Hoe donkerder de tint, des te formeler de uitstraling. Zwart is een kleur die voor heren niet geaccepteerd is in een zakelijke omgeving. Deze is voorbehouden aan gelegenheden; feesten, begrafenissen (al volstaat antraciet dan ook uitstekend). Ook in de horeca wordt veel zwart gedragen.

De laatste jaren zien we de opkomst van modieuzere kleuren als groen, bordeaux en bruin. In de meeste gevallen wordt dan wel voor een donkere en daarmee formelere tint gekozen. Bruin was vroeger een kleur die vooral in het weekend werd gedragen, maar door de Italianen uit de stoffige hoek is getrokken. Omdat je tijdens een feestelijke gelegenheid, bijvoorbeeld je eigen bruiloft, juist ander pak wil dragen dan je dagelijkse kantoor-exemplaar wordt dan vaak voor een lichtere tint gekozen.

Dessins

Als je een pak wilt dat je aan kunt trekken naar meerdere gelegenheden, dan kun je kiezen voor een effen pak in een neutrale kleur, zoals donkerblauw of donkergrijs. Een effen pak lijkt in dat geval een saaie keuze, maar bedenk goed dat een pak zonder dessin tijdloos is en het minst in het oog springt. Je zal doordoor minder snel een (vervelende) herkenning door je omgeving hebben en het daardoor makkelijker vaak kunnen aantrekken. Variatie is makkelijk aan te brengen door te wisselen van overhemd en stropdas. Een pak in donkerblauw en donkergrijs is daarom de beste investering en onmisbaar in de aanleg van je garderobe.

Een gestreept pak heeft een zeer traditionele uitstraling, bijna het uniform voor de zakenman. Een streeppak is echt een zakelijke uitvinding met het ouderwetse administratieboek als inspiratie. Hoe breder de streep hoe hoger de drager staat in de hiërarchie.
Strepen zijn in verschillende variaties mogelijk. De pinstripe is geen doorgetrokken streep, maar een aaneenschakeling van witte puntjes. De krijtstreep is een doorgetrokken en over het algemeen wat dikkere streep. De visgraat ontstaat door de weving in de stof en zorgt daarmee ook voor een streepeffect.
Lengtestrepen kunnen iemand groter te laten lijken, omdat ze het gezicht naar boven te trekken, en kan een zwaargebouwde persoon dunner laten overkomen, door het splitsen en de aandacht weg te halen buik. Dit geldt met name voor dunne strepen.

Ruiten worden traditioneel in een zakelijke omgeving minder gezien. Ze hebben een informelere uitstraling , maar kunnen daarom juist ook een modieuzere inslag hebben.

 

Overhemd

Wat betreft de kleur: draag bij voorkeur witte, lichtblauwe of roze hemden. Traditioneel worden roze hemden veelal op vrijdag gedragen om te bewijzen dat ze na de traditionele borrel op donderdag met collega’s wel thuis zijn geweest. Dunne streepjes kunnen doordeweeks ook, pasteltinten in principe nooit en ruiten slechts zelden.

Dan nog een aantal andere aandachtspunten wat betreft een overhemd;

  • Houd rekening met de keuze van je kraag. Een lange hals en/of een smalle gezichtsvorm vragen liever om een hemdboord met een brede of horizontale boordpunten (widespread), een korte hals en/of een brede gezichtsvorm vragen om een smalle boord met lange boordpunten. Zorg er daarnaast ook voor dat de kraag aansluit bij de stijl van het revers.
  • Draag geen hemd met borstzakken of korte mouw onder een zakelijk pak.
  • Draag alleen een T-shirt onder je overhemd als je een koukleum bent of overmatig transpireert. Zorg er dan wel voor dat het T-shirt niet zichtbaar is, met lage ronde hals of V-hals is geschikter.
  • De bovenste knoop van je hemd is altijd dicht als je een das draagt.

 

Stropdas

Door een verschuiving in het zakelijke kleedgedrag wordt tegenwoordig in Nederland de das vaak (naar een slecht voorbeeld van de politiek en koningshuis) weggelaten. Bepaalde pakken vragen echter om een das, zoals de meeste grijze pakken, pakken met pin- en krijtstrepen, visgraten, de Prince of Wales check, evenals de pakken met een dubbele rij knopen. Als je geen das draagt, zorg dan voor een goede kraag op het hemd.

De keuze van de das blijft een kwestie van smaak en dus de keuze van de drager zelf. Wel is er een aantal regels waar rekening mee gehouden kan worden. Zo dient de kleur van de das te worden afgestemd op de rest van de items als jasje en overhemd, maar dient ook rekening gehouden te worden met de gelegenheid (stemmig voor begrafenis bijv.). Een das met een patroon moet de kleur van het pak of van het hemd in zich hebben.
Het dragen van een motief in zowel het pak als de das in het hemd kan, maar is gewaagd. Bij voorkeur wordt dan niet hetzelfde type motief gebruikt. Het heeft eerder de voorkeur om minimaal 1 van de 3 items effen te houden.

Draag dassen met overmatig ruitpatroon bij voorkeur niet zakelijk. De streep in de das dient bij voorkeur breder te zijn dan de streep van het hemd.nDe das draag je precies aangesloten in de driehoek tussen de boorden van je hemd. Volgens de conservatieve opvattingen steekt het smalle stofgedeelte van je das nooit onder het voorste brede stofgedeelte uit, al zien we dat vooral de modische man hier anders over denkt.

Een stropdas blijft een klassiek item, maar kan juist een zeer welkome toevoeging zijn aan je outfit. Een slecht gekozen das kan een combinatie breken, maar de juiste das maakt hem juist compleet en is essentieel bij formele kleding. Als je er voor wil zorgen dat je er met een das stijfjes uitziet kan je hem dragen met Italiaanse flair. Het succesvol dragen van een das zit hem in de knoop en hoe je je das combineert. De Italianen hebben hier de perfecte naam aan gegeven: Sprezzatura. Vrij vertaald betekent dit dat je er gelikt uitziet zonder dat het lijkt alsof je er moeite in hebt gestoken.

Er zijn manieren om je das af te stylen. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om het dunne gedeelte iets naar de zijkant te trekken, zodat deze zichtbaar wordt. Soms wordt er juist voor gekozen om de smalle kant bewust langer te laten zijn dan de brede kant. Je creëert hiermee een speels effect. Voor een formele gelegenheid is dit misschien minder voor de hand liggend. Een dubbele windsor is bij uitstek een keurige en formele manier om je das te knopen. Voor wat meer flair kan je dus beter kiezen voor een knoop die wat minder symmetrisch is, een Prince Albert is hier bijvoorbeeld geschikt voor.
De breedte van de das dient overeen te komen met de breedte van de revers.

 

Pochet

Een pochet kan een leuke toevoeging zijn op je outfit, juist ook wanneer geen das wordt gedragen. Lange tijd werd een pochet in hetzelfde materiaal en motief uitgevoerd als de stropdas. Tegenwoordig gaan we wel op zoek naar een match met het pak, shirt of stropdas, maar hoeft dit zeker niet perfect te zijn wat betreft kleur, materiaal of patroon. Een pochet is een attribuut dat dient af te steken dat ook hier weer een speelse toevoeging kan zijn.
Pochet heeft een Franse herkomst (pochette) en betekent niets meer dan zakdoekje. Over het algemeen waren deze wit.

Er zijn heel wat manieren om een pochet te vouwen. Sommige technieken hebben meer weg van origami en zien er dan el snel gekunsteld uit. Als de gelegenheid het toelaat, zorg er dan je hem nonchalant dubbel vouwt of als een waaier drapeert. Voor een formele gelegenheid kan je ervoor kiezen om het strak te vouwen, op de breedte van de borstzak en dan met de bolle kant naar boven een streepje van zo’n anderhalve centimeter te laten zien.

 

Sokken

Zorg ervoor dat de lengte van de kousen is afgestemd op de lengte van de broekspijp; er mag nooit een bloot been te zien zijn. Draag bij voorkeur sokken die de kleur hebben of benaderen van je broek, tenzij je een aardig statement wilt maken. Happy socks zijn een persoonlijke keuze, maar niet noodzakelijk. Witte sokken zijn echt niet gewenst onder een zakelijke broek.

 

Riem

Een riem is in principe afgestemd op je schoenen wat betreft kleur en materiaal, tenzij je kiest voor een echte casual outfit. Het vinden van een exemplaar kan nog wel eens lastig zijn, daarom is het aan te raden om hem te kopen bij aanschaf van de schoenen. Een riem draag je voor de sier en niet om je broek op te houden, het heeft dus geen praktische functie en is er vooral voor de sier. Een riem wordt nooit in combinatie met bretels gedragen.

Bij een 3-delig pak (colbert met vestje) draag je geen riem, met het gevaar dat het vestje er op blijft hangen.
De juiste riemlengte is die lengte als je de middelste opening gebruikt, de meeste riemen hebben 5 gaatjes. Veel riemen kunnen aan de gesp worden ingekort, waardoor het bijmaken van extra gaatjes niet nodig is en niemand ziet dat je niet in staat bent geweest om de juiste lengte vinden of kampt met een schommelend gewicht.

 

Schoenen

De kleur van de schoenen mag in de regel niet veel lichter zijn dan de broek. Zwart en donkerbruin zijn de meest zakelijk kleuren voor schoenen. Zwarte schoenen kunnen in principe bij elke kleur pak in het zakelijke gamma en worden als formeler beschouwd (Engels). Bruine schoenen in de juiste tint kunnen ook bij de meeste grijze, blauwe en bruine pakken en worden als informeler beschouwd (Italiaans).

Hoe gladder en donkerder je schoenen, hoe formeler en zakelijker je uitstraling. Suede schoenen zijn door het ruwe uiterlijk en het vertonen van vegen beter geschikt voor informelere momenten. Een gelegenheidsschoen is zo eenvoudig mogelijk; geen kleuren, tekening etc.

Bel of Whatsapp mij

next-generation-retail-woordmerk-wit

Stuur mij een e-mail

Confidental Infomation