De juiste pasvorm van een pak zal voor een groot deel worden bepaald door de wensen van de drager. De een is met name op zoek naar comfort, de ander vindt uitstraling belangrijker. Juist bij het maken van een maatpak kan perfect rekening worden gehouden met de persoonlijke voorkeur en zal dit het uitgangspunt zijn bij het opmeten.

Het fijne van een pak is dat deze echter ook wel een aantal standaard richtlijnen heeft waar rekening mee gehouden kan worden en de keuze makkelijker maakt. Naast deze maatstaven wat betreft maatvoering zullen dan vooral keuzes wat betreft comfort en uitstraling overblijven. Waar de een bijvoorbeeld de lengte van de broek graag op enkelhoogte heeft zal de ander dit als het zogenaamde “hoog water” beschouwen of verafschuwen.

Schouderbreedte

Een goed jasje valt precies op de kop van de schouders. Een jasje dat goed zit op de schouders zit in de regel ook goed op de rest van de torso en is daarmee maat-bepalend. De vouw bij de schouders van het jasje moet tevens de overgang zijn tussen je schouders en armen. Dit is nog belangrijker wanneer je jasje eventuele schoudervulling bevat. Een traditionele schouder moet binnen een marge van de schouder zelf vallen, mag niet overhangen. Als de vullingen te ver voorbij kop van de schouder steken dan is het te groot.

Een ondergeschoven ofwel soft shoulder mag iets compacter worden gedragen op de schouder omdat deze geen –of weinig vulling bevat. Dit schoudertype zal altijd meer plooien vertonen dan de traditionele tegengezette-schouder, wat zijn charme heeft, en zorgt voor een mooie zachte contour. Jasjes met een soft shoulder moeten natuurlijk vallen, zoals een overhemd. Als het jasje te klein is zal de naad over de kop van de schouder vallen en lelijke plooien gaan vertonen.

 

Taillewijdte

De meeste jasjes worden tegenwoordig voorzien van twee knopen. Hierbij is het de bedoeling dat je de onderste knoop altijd los laat. Wanneer je wel allebei de knopen dichtmaakt, zal je merken dat het jasje begint te trekken dat er vouwen rond je heupen ontstaan. De taille van een jasje moet de contouren van de torso volgen, met genoeg ruimte voor comfort en beweging. Het jasje moet comfortabel kunnen worden dichtgeknoopt, zonder dat het gaat trekken. Daartegenover wil je ook vermijden dat je jasje te los gaat zitten.

 

Mouwlengte

De meningen over de  mouwlengte van een jasje zijn nog al eens verdeeld. Een goede regel voor het controleren van de mouwlengte, is door je armen langs je lichaam te houden. Wanneer het jasje precies boven de handpalm valt, is de mouwlengte goed. Wanneer de mouw eindigt boven de muis van de hand, dan is er nog zo’n anderhalve centimeter van het manchet van het overhemd zichtbaar.

 

Jaslengte

Een heren jasje met klassiek pasvorm moet het achterwerk bedekken. Dit zorgt voor de meest professionele uitstraling. Het jasje mag net tot over de rand van de onderkant van de billen vallen. Je moet het jasje beet kunnen pakken, wanneer je je armen laat hangen.

Andere richtlijnen dicht gebruikt kunnen worden om de juist lengte te bepalen:

  • Anatomisch gezien komen de knokkels van de hand tot de onderkant van de billen bij de meeste mannen. Als de armen daarom ontspannen langs het lichaam worden gehouden, moet de onderkant van het jasje tot de knokkel reiken.
  • Als de onderkant van het jasje tot de onderkant van de zijzakken van de broek komt dan is de lengte juist (op voorwaarde dat de juiste broek op de juiste hoogte wordt gedragen).
  • Het is een misvatting om te denken dat een korter jasje sportiever overkomt of omdat je er optisch langer door wordt. Er zijn genoeg trucjes om er voor te zorgen dat je postuur optisch verandert door aanpassingen in het patroon.
  • Dames morgen hun jasje wel wat korter dragen, waarbij een deel van de billen zichtbaar wordt.

Bel of Whatsapp mij

next-generation-retail-woordmerk-wit

Stuur mij een e-mail

Confidental Infomation