Om er voor te zorgen dat een jasje mooi over je lichaam valt zit er aan de binnenkant van het jasje vrijwel altijd een afwerking. Deze afwerking is niet de voering die je aan de binnenkant van het jasje ziet, maar een versteviging die tegen de achterkant van de stof wordt aangebracht. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit te doen.

Vlieseline afwerking

Bij de meeste jasjes zit over de gehele voorkant een laag vlieseline direct aan de buitenstof geplakt. Vlieseline is een kunstmatig materiaal, meestal wit van kleur. Op dit materiaal is een lijmlaag aangebracht, die zich door verhitting aan de stof zal hechten (persen/ strijken). Door het materiaalgebruik en de manier van aanbrengen is dit een snellere en goedkopere oplossing voor het maken van een jasje.

Door de stijfheid zal het jasje wat cleaner om het lichaam zitten en eventuele lichamelijke oneffenheden beter maskeren. De techniek voor het plakken van jasjes in de loop der jaren aanzienlijk verbeterd, desondanks zal het jasje doorgaans iets minder lang meegaan dan een jasje met een canvas afwerking. Het is mogelijk dat een geplakt jasje na een paar keer (verkeerd) chemisch stomen of een flinke regenbui bobbels ontstaan. Dit komt door het loslaten van de lijmlaag van de vlieseline. Oppersen wil dan vaak helpen.

Canvas afwerking

Bij de luxere jasje wordt een versteviging van canvas aangebracht. Omdat het produceren van de canvas veel productietijd vergt en het aanbrengen complexer is zijn canvas jasjes duurder dan jasjes die verstevigd zijn met vlieseline. Canvas wordt traditioneel gemaakt uit paardenhaar en kamelenhaar. Deze canvas zit net onder de buitenstof. Canvas zorgt er voor dat de vorm en comfort van het jasje te allen tijde optimaal is. Net als vrijwel alle natuurlijke materialen (denk maar aan je lederen schoenen) neemt het de vorm van je lichaam aan voor een uitzonderlijke pasvorm. Dit impliceert wel dat het ook eventuele lichaams-onvolkomenheden wat meer kan onthulle.

Bij een jasje dat verstevigd is met canvas creëer je drie lagen in je jasje: vanbinnen zit de voering, in het midden het canvas en aan de buitenkant de stof. De canvas wordt vastgezet tussen deze twee lagen door middel van enkele stiksels, maar heeft wel nog de vrijheid om afzonderlijk te bewegen. Bij canvas jasjes wordt in principe gesproken over 2 opties; half -of full canvas. Zoals de naam het al zegt is bij half canvas de helft van het jasje voorzien van canvas, namelijk van de schouder tot en met de borst en de revers (het bovenste gedeelte). De onderkant van heeft een versteviging van vlieseline. Bij een full canvas jasje is de binnenkant van het jasje volledig voorzien van een canvas laag.

Bel of Whatsapp mij

next-generation-retail-woordmerk-wit

Stuur mij een e-mail

Confidental Infomation